Grafikens hus i Mariefred totalförstört vid brand

1:47 min

Stora ekonomiska, historiska och konstnärliga värden totalförstördes då konsthallen Grafikens hus i Mariefred brann ner natten till söndagen.

Huvudbyggnaden och tre intilliggande byggnader var övertända när räddningstjänsten kom dit.

Larmet kom till polisen via SOS Alarm klockan 01.19.

Räddningstjänsten från Strängnäs var snabbt på plats, men kunde, enligt Mårten Eskilsson, räddningschef i beredskap, inte rädda byggnaderna.

– Vi vet självfallet ingenting om brandorsaken ännu, men när larmet kom rapporterades det om att man hört en explosion och sedan sett hur Grafikens hus brann. Det behöver inte betyda att branden uppstod genom en explosion. Det kan lika gärna vara så att det redan brunnit en stund och att gaser i byggnaden exploderat i värmen, sa han i natt.

Den häftiga branden gav upphov till ett enormt gnistregn och gnistorna sökte sig ner mot själva samhället Mariefred och därför tvingades räddningstjänsten placera ut personal ner mot samhället till flera hundra meter från själva branden för att säkerställa att inga ytterligare bränder skulle uppstå.

Vad som orsakat branden återstår alltså att se, polisens tekniker ska gå igenom resterna så snart det svalnat så pass att det är möjligt.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand, men det finns inga misstänkta ännu, enligt vakthavande befäl vid polisen.