Övervakningsbilder på Horners misstänkta mördare

2:06 min

De två män som misstänks ha mördat Sveriges Radios korrespondent Nils Horner fångades av flera övervakningskameror, när de sprang genom området Wazir Akbar Khan i centrala Kabul. Expressen publicerar i dag bilder, där man ser männen fly.

På bilderna syns männen springandes nedför gator i centrala Kabul.

Det pågår en polisutredning i Afghanistan och det är via källor med insyn i den utredningen som Expressen fått se övervakningsfilmerna flera gånger och även fått ta stillbilder.

Filmerna kommer från kameror som finns uppsatta utmed de misstänkta gärningsmännens flyktväg. 

Männen är unga, välbyggda och slätrakade och ser ut som genomsnittliga Kabulmän, enligt Expressens korrespondent.

– Polisen är positiva och tror att någon ska kunna gripas, säger Terese Cristiansson på Expressen.

– Några av bilderna visar ansiktena ganska så tydligt.

Hon säger också att enligt polisens bildanalys ser en av männen ut att stoppa undan ett skjutvapen under flykten.

– Han har pistol när han kommer springande från mordplatsen, och i något läge stoppar han in handen innanför jackan och gömmer pistolen.

– På de senare bilderna ser man ingen pistol, utan där ser man honom bara springa med händerna fria. Enligt de analyser som vi har fått höra från polisen så ska han bära en pistol.

Filmerna visar också hur de flyende misstänkta männen var klädda.

En av dem är klädd i kaftan och vinterjacka, och den andre mannen, han som uppges ha stoppat undan en pistol, bär en kavaj, som skulle kunna vara en uniformskavaj.

– Det som är anmärkningsvärt, som polisen och även jag tycker det ser ut som, är att en av männen bär en så kallad NDS-uniform, och det är i så fall en uniform från deras säkerhetspolis. Och det är såklart svåra omständigheter.

– Men man måste också vara noga att poängtera att de här uniformerna kan man få tag på på vilken lokal marknad som helst, så det behöver inte vara en person som jobbar inom säkerhetspolisen.

Nils Horner sköts till döds i tisdags, när han arbetade med reportage om det afghanska valet, som ska hållas i april.