Ishockey

Dramatik när LHC vände men sedan tappade ledningen

2:48 min

Frölunda vann med 3-2 mot Linköping när kvartsfinalserien i hockeyns SM-slutspel inleddes, efter en dramatisk tredje period där Linköping tagit ledningen.

Radiosportens reporter Christian Olsson tar ut matchens lirare i båda lagen:
Frölunda: Dick Axelsson
Linköping: Marcus Högberg

Frölunda ledde efter två perioder med 1-0 och Linköping hade inte mycket till tryck i den här första kvartsfinalen i SM-slutspelet. Men det blev en gastkramande tredjeperiod där LHC vände till 2-1 men Frölunda sedan vände tillbaka till 3-2.

Max Görtz gjorde det avgörande målet för Frölunda.

Linköping gav 19-årige Marcus Högberg förtroendet som målvakt. Han fick mycket att göra, och klarade det bra. Frölunda dominerade första perioden, och var vassast även i den andra.

Men Magnus Kahnbergs 1-0 för hemmalaget, efter 14.02, var matchens enda mål så långt. Linköping glömde markera Kahnberg vid bortre stolpen, medan Dick Axelsson snirklade omkring i östgötarnas zon och hittade en öppnande passning. Axelsson var het, och hade också flera goda målchanser.

– Vi gav oss fan att ta igen matchen och gjorde ett fantastiskt slut på perioden, vi har ett sånt krigarlag och vi vet vad vi ska göra men de är ett jäkligt puckskickligt lag och man får inte ge dem de ytorna som de fick på målen, säger Dick Axelsson till Radiosporten.

– Det här är vår borg och vår hemmaplan så det här skulle vi bara vinna, fortsätter Dick Axelsson.

Det märktes tydligt att det var slutspel. Fart, intensitet och känslor hade vridits upp, på både is och läktare.

I tredje perioden kvitterade Linköping snabbt genom 18-årige tjecken Jakub Vrana, som var rappare än Dick Axelsson vid Frölundas målbur. Efter precis åtta minuter kom 2-1 till gästerna. Nu var det Frölunda som missade Linköpings målkung Chad Kolarik vid bortre stolpen.

Men hemmalaget kom igen. Vid 12.02 kvitterade Joel Lundqvist, framspelad av Max Görtz. Efter 13.22 gjorde Görtz själv 3-2, med ett lurigt skott efter fin åkning med pucken i sidled.

– En fantastisk individuell prestation och vilket avslut, det är bara att hylla, säger Dick Axelsson om lagkamratens avgörande mål.

Gästerna tryckte på i slutminuterna, men Frölunda höll undan.

– Vi hade väl inte självförtroendet i de två första perioderna, säger Linköpingskeepern Marcus Högberg efter förlusten.

Chad Kolarik haltade av isen efter kvartsfinalen. Oroande för Linköping om de skulle få en av sina bästa spelare skadad.

Mats Rosseli Olsen som fick en hård tackling mot huvudet i den första perioden och fick avbryta matchen. Det ska dock inte vara någon större fara med Rosseli-Olsen meddelar Frölunda.