Bäst före-dag med knapp marginal

1:57 min

En studie som Livsmedelsverket gjort visar att bäst-före-datum för exempelvis charkprodukter ofta inte har någon marginal alls. När det gäller kött och sallad kan kvalitén vara sämre redan före bäst-före-datumet.

– Bäst-före-dag är satt ganska så precist. Visst, men det är svårt att dra generella slutsatser och säga att det alltid är dåligt vid bäst-före-dag. Man måste bedöma det där från fall till fall, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Informationen om bäst-före-dag eller sista-förbrukningsdag, brukar pekas ut som en orsak till att det slängs så mycket mat som mycket väl går att äta. Hushållens matsvinn har beräknats till uppemot 23 miljarder kronor om året. Därför har Livsmedelsverket, i en pilotstudie undersökt hur fyra olika typer av livsmedel i själva verket smakar och ser ut, vid bäst-före-dagen.

Studien har omfattat mjölkprodukter, charkvaror, färskt kött och ätfärdiga sallader. När det gäller mjölkprodukter verkar hållbarhetstiden kunna förlängas något, där smakade i princip alla produkter som testades, alldeles utmärkt.

– Ja, det ser ut att kunna finnas ett utrymme.

Annorlunda var det med charkuterierna, där flera i testpanelen märkte en syrlig obehaglig lukt och smak av köttet, redan på bäst-före-dagen. När det gällde salladerna hittade man mögel och jästsvampar i ett par av dem.

Det rörde sig inte om några farliga livsmedel i den här undersökningen, förutom möglet, utan om försämringar i kvaliteten genom förändringar av doft, smak och utseende. Men det finns anledning att varna en grupp från att ens provsmaka charkprodukter som närmar sig bäst-före-datum, säger Åsa Rosengren

– Personerna som tillhör riskgrupperna för listeria-infektion, ska inte smaka på charkprodukter när de börjar närma sig utgångsdatum.