Politik

KD lovar BB-garanti inför valet

1:13 min

Med en BB-garanti, där båda föräldrarna får stanna kvar på sjukhuset med sitt nyfödda barn, går nu Kristdemokraterna i länet till val med fokus på barnen.

- Ett vallöfte är en BB-garanti så att man som föräldrar ska kunna stanna kvar med det lilla barnet på BB. Men det handlar också om familjecentral i varje kommun, kollektivtrafik. Vi vill att barn ska ha så goda uppväxtvillkor som möjligt. Allt har ett barnperspektiv, säger Mia Frisk.

På vilket sätt märks det att det är KD:S valmanifest och inte vilket partis som helst?

- Vi har en tydlig betoning på värderingar. Allt handlar inte om kronor och ören. Det så mycket mer än så i livet, säger Mia Frisk.

Med partikollegor från hela länet, samlades Kristdemokraterna under helgen till vårstämma och för att fastställa de regionala valmanifestet.

Under lördagen hade man även besök av partiledaren Göran Hägglund som höll tal.

Enligt Mia Frisk, så vill man med sitt valmanifest lägga betoning på värderingar, och ta ett bredare perspektiv på politiken.

- Jag kan se problem med att vi inte ser helheten i dag utan tittar på små enskilda saker, säger Mia Frisk.

Några vallöften ur KD:s valmanifest för Jönköpings län:

- En gemensam ambulanshelikopter mellan Östergötland och Kalmar för snabbare akutvård.

- BB-garanti, att man som nyblivna föräldrar ska man erbjudas att stanna tillsammans över natt på BB med det nyfödda barnet.

- Kompiskort inom kollektivtrafiken för personer med en funktionsnedsättning. Har man en funktionsnedsättning och behöver åka på en aktivitet ska man kunna ha ett kort där kompisen åker med kostnadsfritt.

- En skolkulturgaranti som ger barnen två proffessionella kulturevenemang per läsår.

- Inrätta ett barnparlament på regionnivå som ska vara ett forum för barn och unga att uttrycka sig och delta i det politiska arbetet.

- 100 % bredbandstäckning i hela regionen.