Jutterström: Grafikens hus ska byggas upp igen

1:32 min

Grafikens hus i Mariefred ska byggas upp igen i någon form. Det beskedet gav ledningen för Grafikens hus som samlades på förmiddagen idag några timmar efter branden som totalförstörde fastigheten.

– Vi sörjer och det är tragiskt och vi har en rad akuta frågor som vi måste lösa, men vi har redan nu börjat tala om Grafikens hus framtid. Vi är oerhört bestämda att det här huset i någon form ska fortsätta. Vi hade den största samlingen av samtida, modern, grafisk konst och vi ska bygga upp så mycket som möjligt av det igen. Vi har dessutom bestämt oss för att sommarens stora utställning med Helene Billgren, en av landets största konstnärer idag, ska äga rum. Var? Den frågan ska bara gå att lösa, säger Christina Jutterström, styrelseordförande.

Christina Jutterström kan idag inte säga hur stora värden som gått upp i rök.

– Att sätta pengar på detta kan vi inte göra. När det gäller huset är det fastighetsverket och när det gäller konsten är det ovärderligt det som har gått upp i lågorna.

Grafikens Hus i Mariefred var Sveriges enda museum och konsthall med fokus på den grafiska samtidskonsten. Det invigdes 1996 av Kung Carl XVI Gustaf.

Grafikens hus har arrangerat utställningar och vidareutbildningar för unga konstnärer. Etablerade konstnärer har arbetat där och man har under många år haft skapande aktiviteter för barn och unga. 

Grafikens drivs av Grafikens Hus Gripsholms Kungsladugård AB. Största ägare är stiftelsen Grafikens Hus.