Timvikarier i hemtjänsten tillgängliga dygnet runt

1:31 min

Timvikarier i Västerås stads hemtjänst ser ofta till att vara ständigt tillgängliga - vardag som helg, dag som natt - för att öka sina chanser till vikariat. Så har det blivit sedan systemet för att boka vikarier ändrades.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

Att vara ständigt tillgänglig är en livsstil som timvikarier inom hemtjänsten hos Västerås stad ofta anammar för att öka sina chanser till jobb och inkomst.

Dettta sedan ProAros Medarbetarecentrum - tidigare Bemanningstjänst - ändrat sitt system för att att boka vikarier.

Står man inskriven som tillgänglig går det inte heller längre att tacka nej till vikariat, berättar "Kristina", som egentligen heter något annat:

– Det är lite som att man är livegen. Jag tycker ändå att man kunde ha kvar det här med att man får en förfrågan, så att man får tacka ja eller nej.

Tidigare hade Bemanningstjänst ett system med "först-till-kvarn-princip" då man skickade ut erbjudande om vikariat på sms till timvikarier inom vården.

Det systemet kritiserades för att skapa stor stress, eftersom man dag som natt var tvungen att ha koll på mobilen.

Nu får vikarierna i stället lägga in i ett datasystem när de är tillgänliga och kan bokas utefter det.

Men eftersom flera vikarier har det här som sin enda inkomst är det vanligt att att man grönmarkerar, det vill säga, gör sig bokningsbar dygnet runt fler veckor framöver.

Om man då blir bokad för vikariat så har man däremot ingen rätt att tacka nej till det, utan får endast en beställning via sms, ibland på väldigt kort varsel, berättar Kristina:

– Det här gör ju att man inte kan boka in något annat heller, som tvätt eller att träffa vänner, eller åka någonstans. Ens sociala liv blir ganska lidande.

–  Jag vet ju också de som går upp väldigt tidigt varje morgon och äter frukost ifall det skulle komma ett vikariat plötsligt. Det är en total beroendeställning.

"Hanna" är en annan vikarie som brukar görasig tillgänglig i bokningssystemet flera veckor i sträck.

Det blir som ett slags ständig jour, säger hon. 

– Så länge jag inte kommit upp i 100 timmars arbete en månad lägger jag inte in någon dag som otillgänglig, utan kan alltid bli bokad.

– Man måste ju ta allt man får för att få en inkomst som det går att leva på.