Kontroversiell minnesmarsch i Lettland

1:45 min

I Lettland hyllades i dag de letter som stred i Lettiska waffen SS under andra världskriget. En inofficiell minnesdag som är kontroversiell och som kritiseras av Lettlands stora ryska minoritet. Med anledning av spänningarna i Ukraina så hade den lettiska polisen förberett sig extra mycket i år.

Veteranernas tågande genom Riga startade till en klunga motdemontranters visslingar utanför domkyrkan och avslutades till ryssar som skanderade "skam" när processionen kom fram till Frihetsmonumentet för att lägga ned sina blommor.

Manifestationen och motdemontrationerna var hårt bevakade av lettisk polis. Motdemonstranterna hade dessutom getts en plats längre från Frihetsmonumentet än vanligt och en annan tid för demonstrationen, vilket bidrog till att dagen blev ovanligt lugn.

Den inofficiella minnesdagen är kontroversiell eftersom den ställer de letter som stred på Nazitysklands sida - en del frivilligt, andra tvångsrekryterade - mot de letter som stred med Sovjets röda armé samt den ryska och den judiska minoriteten i Lettland.

Runt 1 500 personer deltog i minnesdagen - några av dem var tillresta från andra länder, framför allt de andra baltiska länderna. Som Christian Simson och hans vänner från Estlands nationalistparti.

– Den lettiska legionen har varit viktig för att forma dagens Lettland, säger Christian Simson från Estland, för dagen prydd med en lettisk flagga på rockkragen.

Under eftermiddagen hölls även en demonstration utanför Rysslands ambassad där några hundra ryssar deklarerade sitt stöd för Rysslands agerande på Krim. Också den hårt polisbevakad.