Fortfarande oklart hur länge avloppsvatten har läckt ut i dricksvattnet

6:03 min

Det var personal på Svampen som vid 21-tiden på lördagen upptäckte att avloppsvatten rann in i dricksvattenreservoaren. Det innebär att det är oklart hur länge läckan har funnits. Det meddelade kommunen på en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Det var inga mätsystem som slog larm om att avloppsvatten rann in i dricksvattenreservoaren på Svampen. Läckan upptäcktes av restaurangpersonalen som såg att det rann vatten, och därmed kan kommunen i nuläget inte säga hur länge läckan har funnits.

Det sa Lars Ferbe, enhetschef på Örebro kommun, på den presskonferens som hölls på söndagseftermiddagen.

"Ger vanlig magsjuka"

Landstingets representant på presskonferensen berättade att det som kan ha hänt med dricksvattnet, om det har förorenats med avloppsvatten, är att det innehåller tarmbakterier. Dessa ger som man säger "vanlig magsjuka", och det krävs ganska stora mängder tarmbakterier för att det ska vara farligt.

Eftersom ingen i nuläget vet hur stora mängder som har släppts ut och om det överhuvudtaget har gjorts det, så är det omöjligt att säga exakt hur farligt det är. Men det ska för de allra flesta vara ofarliga bakterier enligt landstingets bedömning. För de med nedsatt immunförsvar, äldre och spädbarn kan det vara farligare. 

Tidigast tisdag

Som en jämförelse så betonade landstinget att vattnet är fortfarande bättre än på många badstränder, att det går utmärkt att duscha i det, och helt okej att borsta tänderna i det. Det man däremot inte ska använda vattnet till är matlagning och dryck utan att koka det.   

Det kommer att dröja innan det med säkerhet går att "friskförklara" dricksvattnet i Örebro. Läckan har lagats och natten mellan söndag och måndag ska reservoaren rengöras innan nya prover kan tas igen. Därför räknar kommunen med att tidigast på tisdag kunna avgöra om dricksvattnet är drickbart igen. Fram till dess bör det alltså kokas innan det används till matlagning.