Malmö

Tusentals protesterade mot nazism

1:29 min

En av de största demonstrationerna på länge i Malmö blev en mäktig manifestation mot nazistiskt våld. Uppemot 10 000 personer deltog.

Demonstrationen var en reaktion på förra helgens händelse då fyra personer knivskars och misshandlades efter en feministisk manifestation. Två män som har anknytning till det nazistiska Svenskarnas parti häktades i veckan, misstänkta för mordförsök.

– Det är alldeles utmärkt. Det är precis vad vi behöver nu. Vi måste ju verkligen kämpa här, sa Eva Hjort som stod och tittade på det långa demonstrationståget när det passerade korsningen Storgatan-Davidshallsgatan.

Polisen uppskattade att mellan nio och tiotusen personer deltog i en av de största demonstrationerna i Malmö på mycket länge. Nätverket Skåne mot rasism organiserade under parollerna ”Kämpa Malmö” och ”Antifascism är självförsvar”. Den senare parollen har kritiserats för att i sig uppmana till våld.

– Det handlar bara om självförsvar, det är vår paroll att antifascism är självförsvar, kommenterade Lars Flysjö på Skåne mot rasism.

Men betyder det att ni anser att det är rätt att bruka våld och så att säga vara den som först brukar våld?

– Nej, det handlar om självförsvar.

Demonstrationen samlade en bred skara Malmöbor och tillresta. Syndikalister, Antifascistisk aktion, förbundet Allt åt alla och Mangla fanns på plats, men även flaggor från SSU och Feministiskt initiativ syntes i tåget, liksom flaggor från Vänsterpartiets danska systerparti Enhedslisten.

Läget för den unge man som fick de svåraste skadorna förra helgen har långsamt blivit bättre. Han är nu vaken och enligt Skånes universitetssjukhus är hans tillstånd stabilt. Mannen är medlem i Malmö FF:s supporterklubb och många MFF:are gick med i demonstrationen i dag.

– Jag tror att det är ett viktigt ställningstagande, framförallt att markera att det inte bara är vänsterradikaler, det är inte bara AFA  som demonstrerar mot nazister, utan vi är många. Oavsett vad man har för politisk övertygelse är nazism och rasism en omänsklig handling och det är det man markerar, sa MFF:aren Tammy.

Demonstrationen avslutades med tal och musikuppträdanden på Möllevångstorget.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sverigesradio.se