Krimbor röstade klart ja till Ryssland

2:09 min

I den omtvistade folkomröstningen på Krim igår röstade 97 procent för att halvön ska brytas loss från Ukraina och anslutas till Ryssland, enligt det officiella resultatet.

Regeringen i Kiev och EU och USA har förklarat att omröstningen är illegal och ett brott mot Ukrainas territoriella integritet - men i Krims provinshuvudstad Simferopol festade man till sent igår kväll.

 -Vi är lyckliga, nu får vi komma hem, hem till "moder Ryssland, säger Natalia och hennes man Jurij och upprepar som ett mantra, seger, seger. Speciellt glada är de för att deras äldsta dotter nu kommer att kunna gå i balettskola i Ryssland.

Efter att röstlokalerna stängdes igår kväll samlades tusentals människor på centrala Lenintorget och firade och lyssnade till en kosackorkester. På gatorna i närheten drog grupper av segerrusiga ungdomar omkring och viftade med den ryska flaggan och bilister tutade som galningar.

När nästan alla röster är räknade uppges mer än 95 procent på Krim ha röstat för anslutning till Ryssland och att inte längre höra till Ukraina som det gör enligt internationell rätt.

Krim har historiskt svaga band till Ukraina och en klar majoritet av invånarna betecknar sig som ryssar, många av dem har känt sig främmande för de senaste politiska förändringarna i Kiev.

Röstdeltagandet anges till mer än 80 procent, enligt officiella uppgifter, vilket i så fall är överraskande högt eftersom bland annat den tatariska minoriteten sagt att de skulle bojkotta omröstningen, de och den ukrainska befolkningsgruppen är nu rädda för att deras rättigheter kan komma att undergrävas om Krim tillförs Ryssland.

Provinsparlamentet på Krim väntas senare i dag formellt vända sig till Moskva med begäran att området ska anslutas.

De lokala ledarna på Krim säger att de hoppas att det kan gå snabbt - men president Putin kan också hålla på beslutet för att ha ett förhandlingskort gentemot väst.

Regeringen i Kiev och EU och USA har protesterat kraftigt mot folkomröstningen som genomfördes efter att rysk militär tog kontroll över Krim, det har utvecklats till den allvarligaste konflikten mellan Ryssland och väst på många decennier.