Fotbollsbloggen

Tony efter segern mot United: "Klart vi är påverkade"

Det var en märkbart lättad och glad Tyresötränare, Tony Gustavsson, som Fotbollsbloggen mötte efter gårdagens cuptriumf på Tunavallen mot Eskilstuna United. Inför klubbens viktigaste match någonsin, kvartsfinalen mot SV Neulengbach i Champions League på söndag, kunde förutsättningarna vara bättre.

– Jag är väldigt glad att vi kunde ro hem den här segern med tanke på omständigheterna. Vi har inte fått februarilönen än och det är ofrånkomligt att spelarna är påverkade, sa Tony efter 2-0 mot allsvenska nykomlingen United.

Tyresö Fotboll AB, som driver damlaget, har skulder på 7,8 miljoner. Tack vare att bolaget fått en rekonstruktion godkänd kan lönerna betalas genom den statliga lönegarantin.

– Men det är bara pengar vi får låna, så vad som kommer att hända har vi ingen aning om. Om vi hade inte haft en så stark spelargrupp hade vi aldrig klarat av den situation vi hamnat i. Vi har flera rutinerade ledare i spelatruppen. Caroline Seger och Lisa Dahlkvist är två av dem och tjejerna är fantastiska på att kunna skärma av turbulensen och fokusera på fotbollen när vi går ut på planen, säger Tony.

Till Tunavallen kom Tyresö med i stort sett sitt starkaste lag. Saknades av de som kan gå in i en startelva gjorde spanska stjärnan Veronica Boquete, comebackande Madeleine Edlund och någon spelare till. Dessutom började landslagskaptenen Caroline Seger på bänken.

– Eskilstuna hade ett mycket välorganiserat försvarsspel och några mycket farliga omställningar innan vi gjorde första målet. Carola Söderberg fick göra ett par riktigt bra räddningar, sa Tony.

Nu var det dubbla misstag av Uniteds vikarierande mittback Elin Wahlström, som Tyresö straffade precis som ett topplag brukar göra. En lös bakåtpassning snappades upp av Christen Press, som gjorde 1-0 i första halvleken och med några minuter kvar punkterade en ganska anonym Marta matchen.

Press ställde om på ett felpass från Wahlström och frispelade Marta, som fälldes av målvakten Emelie Lundberg med straff och utvisning som följd. Marta satte själv straffen säkert bakom inhoppande målvakten Emelie Almesjö.

– Vi försökte spara energi och spela av andra halvlek med mycket bollinnehav, men vi skapade inte många chanser. Eskilstunaförsvaret var svåra att luckra upp, säger Tony.

Han gav extra beröm till mittfältaren Malin Diaz Pettersson, den förra AIK-spelaren som blev guldhjälte i EM för två år sen.

– Malin hade ett tufft fjolår när hon kom till oss, men nu har hon tagit stora steg och krigar om en plats i startelvan, säger Tony.

Louise Quinn var mycket säker mittback i United och offensivt var Allysha Chapman på vänsterkanten klart bäst. Kanadensiskan är också stark i defensiven.

Svenska cupen, åttondelsfinal

Eskilstuna United-Tyresö FF 0-2 (0-1)

Målen: 0-1 (28) Christen Press, 0-2 (89) Marta Vieira Da Silva, straff.

Utvisning: Emelie Lundberg (89).

Publik: 615.

United: Emelie Lundberg – Annica Svensson, Louise Quinn, Elin Wahlström, Sara Thunebro – Sofie Persson, Elena Sadiku (89), Frida Svensson, Allysha Chapman – Felicia Karlsson, Kim Arodin (68).

Ersättare: Gaelle Enganamouit (68), Emelie Almesjö (89), Madelene Lindbäck, Alexandra Asserstam, Vicki Blommé, Erika Blomstrand, Rebecca Mellqvist.