Allt fler Blekingemän plastikopererar sig

4:13 min

Antalet plastikoperationer på män i Blekinge ökar. Plastikkirurgen tror att det beror på en större acceptans i samhället. 

Ungefär 10 procent av alla plastikoperationer görs på män. Martin Reychman arbetar som plastikkirurg i Karlshamn och berättar att den vanligaste plastikoperationen för män är ögonlockslyft. Ökningen tror han beror på en större acceptans i samhället. 

– Jag tror att det blivit allt mer accepterat för män att bättra på sitt utseende. I USA har det varit det länge, nu ser vi det även i Sverige, berättar han. 

Däremot menar han att motivet med operationerna skiljer sig mellan Sverige och USA. 

– Där är det en statusfråga. Det får gärna synas att man haft råd att operera sig. Här i Sverige ska det inte märkas, förklarar han.  

Varför tycker folk att de behöver operera sitt utseende?

– Det finns olika anledningar. Men när det gäller ögonlocken kan en del ha ett stort överskott på hud, så att det nästan skymmer sikten. Andra har väldigt utstående öron som de haft ångest för hela livet. 

Martin Reychman berättar att det finns väsentliga skillnader mellan att ansiktsoperera en kvinna och en man. Det beror bland annat på att skäggväxten kan hamna på fel ställe, till och med uppe bakom öronen, när man stramar upp huden och vävnaderna. 

– Men sådana ansiktslyft är ganska ovanliga. Jag har bara gjort ett par enstaka. 

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se