Krim utropar självständighet

1:49 min

Krim har utropat sig självständigt från Ukraina och ansöker om att ansluta sig till Ryssland. Ukrainas parlament har beslutat att mobilisera 40 000 reservister, detta som en reaktion efter att Krim sagt att man ska ta över de ukrainska baserna.

Följ utvecklingen: Ekot rapporterar direkt

"Krims republik vädjar till FN och till alla världens länder om att erkänna den som en självständig stat", står det i ett dokument som godkänts av det regionala parlamentet, enligt AFP.

När alla röster hade räknats efter folkomröstningen på Krim hade 97 procent röstat för att halvön ska brytas loss från Ukraina och anslutas till Ryssland. Varken Ukraina, EU eller USA erkänner resultatet, som kan innebära att Europas karta kommer att ritas om.

Krims ledning säger att man redan påbörjat en nationalisering av ukrainsk egendom genom att ta över banker, företag, järnvägen och ett energibolag.

Ukraina har samtidigt beslutat att mobilisera 40 000 reservister, detta som en reaktion efter att Krim sagt att man ska ta över de ukrainska armébaserna.
– Frågan är om detta bara är ett sätt att visa styrka gentemot Ryssland eller om det verkligen innebär något hot, säger Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.             

Duman, det ryska underhuset, kommer "i en mycket nära framtid" att godkänna en lag som tillåter Krim att förenas med Ryssland, sa vice talmannen Sergej Neverov på morgonen, enligt nyhetsbyrån Interfax. Ekots utrikesreporter Sten Sjöström, som befinner sig i Simferopol på Krim, säger i P1-Morgon att två olika scenarier är möjliga.

– Det finns också en möjlighet att Putin själv håller på det här kortet, och kanske ändå inte omedelbart kommer att ge klartecken till att Krim kommer med i Ryssland. Det är i slutskedet han som kommer att bestämma den saken.

– Men jag tycker ändå att det verkar som att den ryska sidan har bundit sig starkt för att Krim ska kunna komma med i Ryssland att det är svårt att backa på det.

Efter folkomröstningen på Krim riktas nu blickarna mot östra Ukraina, där den ryskspråkiga befolkningen på en del håll har krävt folkomröstningar om deras status i Ukraina. Under helgen har det varit oroligt på flera platser i de östra delarna. Den ryska militären har mobiliserat på den ryska sidan av gränsen och den stora frågan nu är om Ryssland på något sätt är berett att sätta in sina militära stridskrafter även i östra Ukraina, säger Sten Sjöström.

– Det skulle vara en oerhörd upptrappning av konflikten. Att man nu uppenbarligen lägger under sig Krim, det är någonting som ritar om kartan i hela Europa, men om man dessutom skulle ta steget in i övriga östra Ukraina, då är det ett väldigt stort steg och det skulle få väldiga konsekvenser, säger Sten Sjöström.

EU:s 28 utrikesministrar har mötts i Bryssel i dag och beslutat om sanktioner mot Ryssland. Det handlar om frysta tillgångar och reseförbud för de 21 personer, som man anser vara ansvariga för det man kallar övergrepp mot Ukraina.

Och fler åtgärder är att vänta inom några dagar, säger Litauens utrikesminister, bland annat kommer listan på personer att utökas för att komma åt personer närmare Rysslands president Vladimir Putin.