Stockholm stad ska bygga 1 800 bostäder

1:28 min

Alliansen i Stockholms stad presenterade i morse ett bostadspaket för allmännyttan. 1 842 lägenheter ska byggas i Stockholm. Men oppositionen är inte imponerad.

– Det handlar om att äntligen, äntligen bygga bort bostadsbristen i Stockholm, säger finansborgarrådet, Sten Nordin (M),

– Jag hoppas på att vi har en tid som ligger någonstans på tio år. Vi vet att ibland tar det längre tid, bl a pga projekt överklagas av dom som inte gillar att man bygger, men vi ska snabba på dom här processerna därför vi behöver få fram nya bostäder så fort som möjligt.

Stockholm stads tre bostadsbolag ska bygga 1 842 lägenheter i Västerort, Söderort och City. Totalt ska tio markanvisningar antas vid ett extra möte i Exploateringsnämnd den tredje april.

– Det är ju klart det är jättebra. Det har vi sagt i snart 8 år; använd allmännyttan och bygg bostäder. Men naturligtvis är vi är oroliga att de inte ska kunna klara det den här gången heller och det räcker inte med 1800, det behöver byggas väldigt mycket mer, säger Maria Östberg Svanelind, (S), vice ordförande i Exploateringsnämnd.

Socialdemokraterna påpekar också att allmänyttan under alliansens styre har sålt omkring 40 000 lägenheter sedan 2006 och bara byggt omkring 10 000 lägenheter.

Hur mycket mer vill ni bygga?

– Vi vill bygga... vi pratar om att fördubbla byggandet. Vi vill dubbla anvisningen till allmännyttan, vi vill dubbla antalet anvisningar i stan så uppmot en 10 000 tror vi behövs till nästa mandatperiod, säger Maria Östberg Svanelind

Vänsterpartiet anser att man nallar på värdefull natur till förmån för hyreslägenheter som är för dyra för vanliga Stockholmare.

– Alliansen har under de senaste åren sålt tiotusentals hyresrätter med rimliga hyror och bygger nya som är onåbara för alla vanliga löntagare, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V) Stockholms stadshus. Nu kommer istället valfläsk i form av 1800 lägenheter, men för vem?