Unga tjejer tvingas betala tio gånger mer för p-piller

1:37 min

Första mars blev det dyrare för många unga tjejer som använder p-piller. Det beror på ett nytt regelverk från Västra Götalandsregionen som gör att färre p-piller omfattas av subventionen.

– Jag tycker att det är mycket, mycket olyckligt, säger Vanda Oskarsson på ungdomsmottagningen i Uddevalla.

Det nya beslutet från Västra Götalandsregionen är i grund och botten ett positivt besked för unga tjejer. Nu får man nämligen subventionerade p-piller ända upp till det att man är 25 år, jämfört med 19 år som det var tidigare.

Men bakslaget är att alla sorts p-piller inte längre omfattas av subventionen. Något som upprör många barnmorskor inom Västra Götalandsregionen.

– Det blir ett begränsat utbud där vi ser att framförallt utsatta unga tjejer med en sämre ekonomisk förutsättning inte kommer att kunna välja på ett lika stort utbud. Och det är vi väldigt oroliga för att man kanske kommer att sluta för att man får använda sig av p-piller som man egentligen har biverkningar eller problem av. Ur ett rättviseperspektiv är det inte okej att de som har de ekonomiska förutsättningarna också kan välja, säger Vanda Oskarsson.

De subventionerade p-pillren kostar som högst 100 kronor per år. Tidigare kunde man välja fritt tills man hittade ett som passade.

Men sedan den första mars får många unga tjejer bekosta sina p-piller själva eftersom alla sorter inte längre ingår i subventionen.

Fler får vara med
Helene Eliasson, socialdemokratisk ordförande i reginens i hälso och sjukvårdsutskott, förklarar förändringen med att subventionerna samordnats i hela landet.

– Det blir vissa begränsningar, men de regler vi följer betyder också att vi höjer åldern för subventionerade P-piller från 18 till 25. Då får ju fler ta del av förmånen.

– Jag tror också att det kommer bli fler sorters p-piller som kommer ingå i subventioneringen nu när reglerna blir samma i hela landet, säger Helene Eliasson

Att vara ung och hitta rätt p-piller utan biverkningar är inte alltid det lättaste. Och de piller som man inte tagit med i subventionen är främst de moderna preventivmedlen med färre biverkningar.

19-åriga Mikaela Alvekvist är en av de tjejer som snart kommer att behöva betala tio gånger så mycket för sina p-piller. Runt 1 000 kronor istället för 100 kronor om året.

– När jag köpte nu sist så fick jag för ett år istället för att de skulle höja priset. Det är helt sjukt att de höjer priserna för något som är så viktigt.

Kommer du att ha råd att betala mer för dina p-piller?

– Det måste man ju, jag vill inte ha barn nu. Man har inget val säger Mikaela Alvekvist.