Golfklubben och Gripsholms slott drabbade av branden i Grafikens hus

1:48 min

Gripsholms Golfklubb och Gripsholms slott hade båda hyrt in sig hos Statens fastighetsverk, som äger huset, där också Grafikens hus fanns.

Både golfklubben och slottet blev genom branden i helgen av med egendom för stora belopp. Parkbänkar och bord, redskap för skötsel av utemiljö och en mängd andra saker av säsongs karaktär försvann med lågorna för Gripsholms slott.

– Vi ska försöka titta i ladorna om vi kan hitta någon tillfällig lösning, säger slottsfogden Claes-Göran Hedén på Gripsholms slott.

Totalt sett förluster på sexsiffriga belopp, enligt Claes-Göran Hedén.

För Gripsholms Golfklubb handlar om ännu större värden. Klubben hade hela sin maskinpark i den byggnad, där branden i Kungsladugården började.Maskiner och handredskap för drygt fyra miljoner försvann.

Men bränslet till traktorer och klippare fanns inte där, enligt klubbchef Thomas Östlund.

– Inte mer än det som var i maskinerna.

Även bevattningssystemet förstördes eftersom styrsystemet fanns i ett av de fyra hus som brann ner.

Golfsäsongen är i antågande, men klubbchef Thomas Östholm räknar med att verksamheten ska kunna fungera ändå.

– Förhoppningsvis ska inte medlemmar och gäster påverkas. Vi ska försöka hitta alternativa förvaringsmöjligheter och försöka få in nya maskiner så fort som möjligt, säger Thomas Östholm, klubbchef och vd på Gripsholms Golfklubb.

Vd:n för Grafikens hus kommer sent i eftermiddag träffa försäkringsbolaget för att reda ut hur stor del av skadorna försäkringsbolaget kommer täcka.