Kostråd för östersjölax står kvar

1:38 min

Livsmedelsverket tänker inte ändra sina kostråd om att inte äta östersjölax för ofta - även om nya mätningar från yrkesfiskare visar på lägre dioxinhalter.

Yrkesfiskarna vid Norrlandskusten menar att den vilda Östersjölaxen inte alls är så giftig som  Livsmedelsverkets mätningar visar, därför hoppas dem på ändrade kostråd.

Idag rekommenderas ett väldigt begränsat intag av fet Östersjöfisk på grund av för höga dioxinhalter. Kvinnor i fertil ålder och barn ska inte äta vild Östersjölax mer än 2-3 gånger per år enligt Livsmedelsverket.

Yrkesfiskarna har låtit göra egna mätningar som visar på betydligt lägre halter av dioxin än Livsmedelsverket uppger.

Men Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket säger att gränsvärderna för dioxin i fisken är satta så pass högt att trots yrkesfiskarnas prover så kommer inte kostråden att ändras.  

-Vi vet inte hur dom har tagit prover , men vi tar våra prover enligt EU-förordningen. Vi tar inte med den här fettlinjen längs med buklinjen som han (Asplund) pratar om. EU-förordningen är skriven för att man ska ta proverna för hur folk äter fisken, säger hon.

Det som skiljer i proverna är att fiskarnas egna prover har en lägre fetthlalt och det vet Halldin-Ankarberg inte vad det beror på, men säger att fiskar har olika fetthalter beroende på årstid.

- Han (Asplund) säger att om halterna går ner under gränsvärderna går det bra att äta fisken och så är det inte tyvärr, gränsvärderna för fisk är oerhört högt satta. Jämför man med gränsvärderna för kött så ligger dem 40-50 gånger lägre än för fisk och beror på att halterna för fisk är mycket högre, säger Halldin-Ankarberg.