Framgångar för feministisk filmvåg

2:37 min

De senaste åren har en ny feministisk filmvåg börjat röra sig i Sverige. Temat är ofta sex och makt och filmarna försöker att bryta med gamla mönster. Än så länge syns det mest i kortfilm, men börjar märkas även på långfilmsscenen. En av profilerna är Ninja Thyberg, vars film Pleasure nu inleder en temasatsning i SVT. Hon menar att det inte bara är filmarna som har blivit mer radikala, utan att publiken också är redo.

- Det är ju en ny feministisk våg på gång och frågor som sexualitet och kropp har ju alltid varit väldigt central i den feministiska debatten

Ninja Thyberg gör feminstisk film om hur sex och makt hänger ihop. Och hon är inte ensam. Med 80-talisterna har det kommit en politiskt medveten film som försöker hitta nya sätt att berätta om gamla ämnen. Och det går bra, de vinner priser och bjuds in till internationella festivaler.

För ett år sedan vann Ninja Thyberg pris i Cannes för Pleasure, som handlar om turerna runt en porrfilmsinspelning, och i vår hoppas hon komma med igen med nya filmen Hot chicks. För henne är det självklart att göra film som utforskar sexualiteten.

- Jag tror inte att vi kommer åt ojämlikheter mellan könen om vi inte går in i det här och tittar på det för jag tror att det är därifrån allting härstammar.

En av föregångarna var Dirty diaries som kom 2009. Det var en serie feministiska kortfilmer av olika regissörer om och med sex.

- Den handlar ju om att börja prata om pornografi och sexualitet från ett annat håll än bara det här problematiserandet och kvinnans offerposition, någonstans måste man börja skapa rum för positiv sexualitet för kvinnor och där var ju Dirty diaries absolut en milstolpe.

I veckan inleder SVT en kortfilmssatsning på temat sex och makt. De sju filmerna ställer gamla föreställningar på ända. Vad händer när kvinnor är förövare eller när porren inte alls är upphetsande utan bara ett fysiskt ansträngande jobb?

Ansvarig för satsningen är regissören Andrea Östlund, som fram till 2009 arbetade med att ta fram långfilmsmanus till debutantsatsningen Rookie. Förutom Apflickorna kom det då inga filmidéer med liknande teman, berättar hon.

- Om jag tänker på de drygt 200 ansökningar vi fick var det två projekt som rörde sig i queermiljö, ett av dem handlade om att komma ut.

Just nu arbetar Ninja Thyberg med manuset till sin examensfilm på regiutbildningen på Dramatiska institutet i Stockholm. Filmen är inspirerad av den norska författaren Gerd Brantenbergs 70-talsroman Egalias döttrar och går än så länge under namnet Matriarkatet. Det ska bli en ungdomsfilm som vänder på bekanta filmklichéer.

- I den här världen är det kvinnor som är jägare och männen som är byten. Huvudkaraktären är en ung 16-årig tjej som är jättekåt och jättetöntig. Hon vill inget hellre än att få ligga men vet inte hur hon ska snacka med en kille.