Troligt att EU beslutar om sanktioner mot Ryssland

1:47 min

I Bryssel pågår EU:s utrikesministermöte, där huvudpunkten är att införa sanktioner mot personer som anses ansvariga för Rysslands pågående annektering av Krim. EU:s utrikeschef, Catherine Ashton, säger att EU inte kan luta sig tillbaka och låta detta hända.

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att de personliga sanktionerna blir en viktig markering från EU:s sida.

– De kommer innebära en mycket viktig markering av vad europeiska länder anser, det oacceptabla i att försöka avgöra konflikter, i Europa, under det tjugoförsta århundradet, med hjälp av väpnade styrkor och annektering, säger William Hague.

Nu tyder alltså allt på EU inför sanktioner mot ansvariga, troligen både i Ryssland och på Krim. Det handlar om att frysa deras ekonomiska tillångar i Europa och stoppa dem från att resa till EU-länder.

Enligt uppgifter här i Bryssel har det funnits en sanktionslista med över 100 namn, men det mesta tyder nu på att det blir betydligt färre ansvariga som drabbas, åtminstone i det här skedet. EU väntas undanta bland andra president Putin själv från sanktioner.

Ingen EU-ledare säger i dag offentligt att de på allvar tror att sanktionerna kommer ha direkt effekt på vad som händer i Krim. Men William Hague poängterar att EU redan har beslutat att gå vidare med bredare ekonomiska sanktioner mot Ryssland, om krisen fortsätter att förvärras.

– Det viktiga är att vi också är redo att gå vidare med ytterligare åtgärder. Det kommer ge långsiktiga kostnader och konsekvenser för Ryssland om de fortsätter förhålla sig på det här sättet, säger William Hague.