Sametingets språknämnd oroas över situationen på Skierri

Efter den senaste tidens turer kring den samiska förskolan Skierri i Gällivare reagerar nu Sametingets språknämnd. De oroas över att det inte längre finns några samiskspråkiga pedagoger på förskolan och menar att det strider mot minoritetsspråklagen.

Språknämnden menar också att de ekonomiska villkoren för att bedriva samisk förskoleverksamhet måste anpassas till samiska förhållanden.

- Det här är tyvärr ett exempel som visar att finansieringen för samisk utbildning inte är anpassad för våra förutsättningar. Man kan inte dela personal med andra förskolor, barngrupperna är ofta små och verksamheten kostar mer. Om Sverige menar allvar med att stödja en revitalisering av samiska behövs helt enkelt mer resurser, säger språknämndens ordförande Josefina Skerk i ett pressmeddelande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio