Många småpartier i Lekebergs kommun

1:44 min

Det är gott om småpartier i Lekebergs kommun. Fyra av de nio partierna i fullmäktige har bara ett eller två mandat. Folkpartiet annonserar på sin hemsida efter nya medlemmar.

– Annonserna har väl inte gett någonting, men det droppar in en och annan ibland som är intresserad av att ägna sig åt politik - utan att ha sett annonsen. Men vi är ett litet gäng, det är vi.

Ann-Charlotte Kämpe-Larsson är ordförande för Folkpartiet i Lekeberg. Med bara ett mandat och 15-16 medlemmar är de ett av de minsta partierna i kommunen. Vänsterpartiet har också bara ett mandat och 14 medlemmar. Sedan kommer Miljöpartiet och Sverigedemokraterna med två mandat vardera.

Gick från noll till tre mandat
Vid förra valet var det ett nytt parti som seglade upp i Lekebergspolitiken med tre mandat, första gången de ställde upp. Det var Framtidspartiet, med förra centerpartisten Kerstin Leijonborg i spetsen.

– Att vi skulle komma in i fullmäktige var jag ganska övertygad om för det var ju tillräckligt många som skrev på för att vi skulle bilda vårt parti. Bara de underskrifterna räckte till ett mandat, men så i valet blev det tre mandat. Vi gjorde högsta vinsten. Det var ingen som steg så mycket som vi, från noll till tre, konstaterar Kerstin Leijonborg.

Framtidspartiet står för sig självt, hör inte till varken majoriteten eller oppositionen. Folkpartiet med sitt enda mandat är med i alliansen som styr Lekeberg, medan Vänsterpartiet med sitt enda mandat är med i oppositionen.

Jobbigt att vara ensam
Margareta Carlsson i Vänsterpartiet tycker det känns lite jobbigt att vara den enda i partiet som sitter med i fullmäktige.

– Man har ju partikamraterna bakom sig, men man är ju ändå ensam utåt. Är det någonting så måste man upp och prata igen i kommunfullmäktige för att uttrycka våra åsikter, konstaterar hon.