Jönköping

Skjuten Skarabo åtalad för flera brott i Jönköping

Den Skarabo som sköts av polisen i lördags kväll efter misstankar om vapenbrott i Jönköpingstrakten är åtalad.

Det var i Färgelanda utanför Dalsland som mannen sköts vid ett ingripande. Mannen var åtalad i sin frånvaro misstänkt för vapenbrott i Jönköpingstrakten.

Den 36-årige mannen är skriven hos sin mamma i Skara. Han har dömts för en mängd brott och åtalades för bara en månad sedan vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för bland annat vapenbrott.

Mannen tillhör mc-klubben Romano, en supporterklubb till det kriminella mc-gänget Bandidos. I januari i år greps han tillsammans med tre andra personer vid en bensinmack i Varberg. I bilen hittades flera vapen och narkotika. I innerfickan på Skarabons mc-väst fanns en revolver av märket Smith & Wesson, som visade sig vara en startpistol.

Där mannen satt i baksätet på bilen fanns en skarpladdad pistol instoppad under sätet. Mannen anhölls men släpptes och väntar på rättegång som ska hållas i Skaraborgs tingsrätt den 22 maj.

Men de brott som mannen skulle gripas för nu i helgen ska ha skett i Jönköpingstrakten under nyårsafton. Det handlar även där om skjutvapen och  narkotikabrott, och nu i slutet av februari beslöt åklagare Anders Brokelind i Jönköping att mannen skulle anhållas i sin utevaro.

Vid ingripandet drog mannen vapen mot polisen som sköt verkanseld. Skarabon blev svårt skadad och vårdas nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men inte livshotande.

Nu är det riksenheten för polismål som tar över förundersökningen.