Därför protesterar tusentals på Venezeulas gator

7:59 min

Fransisco Perez demonstrerar just nu tillsammans med tusentals studenter i Venezuela i hopp om att presidenten ska avgå. Hör honom berätta mer om protesterna i P3 Nyheter med Sjödell.

Protesterna har pågått i över en månad och hittills har 28 människor mist livet i sammandrabbningar mellan polis, oppositionen och lojala regeringsanhängare. Fransisco Perez demonstrerar med oppostitionen och säger att det ekonomiska läget i landet är en av anledningarna till protesterna.

– Mycket handlar om inflationen som nu är den högsta i Amerika men också om att tilverkningen och därmed också tillgången på mat är dålig. Dessutom är kriminaliteten hög och jag och många med mig har helt enkelt fått nog. Så vi hoppas få till en förändring för att få ett bättre liv utan korrupta ledare och därmed ett dåligt fungerande samhälle, säger Fransisco Perez.

Lotten Collin är Sveriges radios korrespondent och menar att det finns flera anledningar till protesterna.

– Fransisco Perez verkar vara representativ för demonstranterna och säger precis samma sak som andra jag talat med. Men det finns också fler problem, där just den rådande regeringen har ett stort inflytande på i princip hela statsapparaten vilket gör att de som är kritiska till regeringen har svårt att få jobb. Kriminaliteten är också hög i Venezuela och då ofta med koppling till politiska grupperingar.

Lotten Collin menar att Venezuela är ett politiskt delat land där hälften av befolkningen stödjer landets ledare Maduros medan resten vill se hans avgång.