"Svårt se scenario där Krim inte blir en del av Ryssland"

2:36 min

Krim har utropat sig självständigt från Ukraina och ansöker om att ansluta sig till Ryssland. Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren svarar på fem frågor om utvecklingen i Ukraina.

Att Krim utropat sig självständigt från Ukraina – vad innebär det?

Det innebär att de fullföljer det som redan påbörjades när parlamentet röstade för självständighet redan före folkomröstningen i går. Att alla statliga ukrainska företag tas över, som järnväg, energibolag och skolor. Att de ukrainska armébaserna också tas över omedelbart. Hur det ska gå till är däremot oklart.  

Vilka är de stora stegen som väntas tas härnäst, framför allt i Ryssland?

Ryska parlamentets underhus duman förbereder i dag ett förslag om annektering av Krim, vilket ska röstas om på fredag. Men redan i morgon tisdag ska president Vladimir Putin tala i parlamentet och enligt ryska UD kommer han föreslå att Ukraina blir en federation med delstater, avväpnas och håller nyval.

Finns det något hypotetiskt scenario där Krim inte blir en del av Ryssland?

– Det är svårt att se det just nu. Sedan rysk militär med stöd av självförsvarsstyrkor tog över kontrollen över halvön förlorade Kiev de facto Krimhalvön. 

Vilka blir de största konsekvenserna om Krim blir en del av Ryssland?

– För Ryssland kan det innebära internationell isolering och sanktioner från EU och USA, eftersom de inte godkänner vare sig folkomröstningen eller annekteringen.

Valresultatet efter folkomröstningen var ganska väntat - men vad är bakgrunden till att en så övervägande majoritet röstade för att Krim ska brytas loss från Ukraina?

– Krim har historiskt tillhört Ryssland under tsartiden och även under Sovjettiden fram tills dåvarande ledaren för Sovjetunionen Nikita Chrustjev skänkte bort halvön till den ukrainska sovjetdelrepubliken, enligt historien i ett tillfälligt rus, men också för att han själv hade ukrainska rötter.