Mat med Malin om vegetarisk mat: Inte längre torr och tråkig

11 min

Att äta vegetariskt åtminstone någon gång i veckan har blivit populärt och i takt med att intresset för den vegetariska maten ökar så ökar också kraven på goda och enkla recept.

Tipsar om vegetariska recept

Denna vecka pratar P4 Sörmlands matexpert Malin Randeniye om vegetarisk mat.

– Förr var den vegetariska maten ganska torr och tråkig, berättar Malin.

Det var mastiga råkostsallader med svampiga grönsaksbiffar på vart och vartannat hälsohem.

– Det har också varit vanligt att man försökt efterlikna den traditionella kosten och bara byta ut köttet mot en färdig produkt av till exempel soja eller quorn.

Till dagens vegetariska mat försöker man hitta naturligt köttfria rätter från bland annat andra kulturer. Det italienska köket kryllar av vegetariska svamprisottos, tomatsåser och spenatfylld pasta och är verkligen en bra inspirationskälla till vegetariska rätter.

Även det asiatiska köket har många vegetariska rätter, inte minst eftersom Buddismen förespråkar vegetarianism.

Vill man bjuda på vegetariskt gäller det att veta vilken typ av vegetarian din gäst är. Inriktningarna är många så det är bäst att fråga noga vad som accepteras.

Veganer är strikta i sin kosthållning och äter inget från djurriket, inte ens honung. Det finns vegetarianer som äter ägg och mejeriprodukter och så finns det de som enbart utesluter rött kött.

Skälen till varför man är vegetarian varierar och allt från djuretiska, globalpolitiska och hälsomässiga skäl förekommer.

– Många undrar om man kan få risk för bristsjukdomar när man är vegetarian men några sådana samband verkar inte finnas, tvärt om visar studier att vegetarianer har god nutritionsstatus, säger Malin Randeniye.

– Undantaget kan vara veganer med särskilda behov, som gravida eller små barn. Dessa grupper kan behöva hjälp av en dietist för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen.