Tacklingen: Ge föräldrar möjlighet att vara hemma med sina barn

Veckans tackling handlar om bristande logik i subventionerade dagisplatser och slopat vårdnadsbidrag. Ingrid Wisell menar att politiska beslut tvingar in barnen allt tidigare i förskolan mot föräldrarnas vilja.

Vad tycker du? Har du lämnat barnen till förskola i tidig ålder och är nöjd med det? Eller hade du velat vara hemma längre med barnen men har avstått av ekonomiska skäl? Argumentera och diskutera med Ingrid direkt i P4 Morgon tisdag.

Hur kan man bestämma åt andra att det är bättre att lämna bort barnen. En förskola kan få 100 000 kr om året för att ta hand om ditt barn, men är du hemma med det själv får du i bästa fall bara 36 000 kr? Varför?

Det frågar sig veckans tacklare Ingrid Wisell som tycker att ett vårdnadsbidrag vore det minsta de västmanländska kommunerna kunde göra för att underlätta ekonomiskt för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn.

–  Du får idag inte ett öre för att du avlastar kommunens förskoleplatser och väljer att ha barnen hemma. Är du under tre år hemma med två barn har du sparat nära en halv miljon åt din kommun.

– När ska folk förstå att barnets trygghet inte står i motsats till jämställdhet? Med hjälp av en grym ekonomisk styrning övertalas människor att lämna ifrån sig barnen tidigare och tidigare, menar Ingrid Wisell.