Jönköping

Svenskarnas parti vill demonstrera igen

0:46 min

Det nazistiska partiet Svenskarnas Parti vill återigen demonstrera i Jönköping på första maj.

Svenskarnas parti vill samlas och gå samma rutt som förra året, på väster genom centrala Jönköping. Idag tog polisen emot partiets ansökan om demonstrationstillstånd.

Mats Rosenqvist som är chef för brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen tror att partiet kommer att få tillstånd.

– Min bedömning är att det kommer att bli så med tanke på den grundlagskyddade rättigheten att demonstrera. Då måste polisen se till att den här demonstrationen ska kunna genomföras, säger han. I det här fallet så kommer det dra ut lite längre på tiden än vad det normalt gör. Vi måste göra en hel del avvägande innan vi är på det klara med att det fungerar, säger han.

Förra året krävde nazistdemonstrationen massiva polisinsatser med hjälp av polismyndigheterna i storstadsområdena. Det blev också en del sammandrabbningar och våldsamheter mellan nazister och antinazister och polisen under partiets marsch.

Kan man säga att polisen redan har påbörjat en planering för en sådan här typ av demonstration igen?

– Ja, det är rätt, säger Mats Rosenqvist. Det har ansetts som en särskild händelse då polisen ordnar sina resurser i särskild ordning som det heter, och då utser man även en kommenderingschef och det är gjort.