Integration

Mörsils skola har slutat med klasser för flyktingbarn

1:11 min

I Mörsils skola har man övergett systemet med särskilda förberedelseklasser för enbart flyktingbarn, istället har skolan valt att låta dem börja direkt i sina nya klasser.

Modellen med förberedelseklasser har kritiserats hårt av skolinspektionen. I Östersund anser man att flyktingbarnen blir kvar allt för länge i förberedelseklass, innan de slussas ut till andra skolor.

Systemet lades ned hösten 2011 för att det var exkluderande tyckte skolledningen i Mörsil:

-Det var inte bra för någon att det blev en situation av vi och dem, och det var påtagligt. Barnen i förberedelseklasserna var mest för sig själva, och blev inte uppsökta av andra elever, eller vågade söka upp själva.

För skolledningen var det uppenbart, och för en tid sedan, gjorde man den stora förändringen.

Att strunta i förberedelseklasserna och istället låta flyktingbarnen komma direkt in i sin nya klass. Viss undervisning sker fortfarande separat, men inte all. Även om det kostar något mer, är vinsterna i det långa loppet värt det menar skolan. Ett välmående barn tar sig lättare genom skolgången.

Den största vinsten blev ändå att flyktingbarnen direkt kunde få en känsla av samhörighet.

– Det som är pluset är ju att vi faktiskt får en högre inkludering, än tidigare. Och det var vad vi ville få till med den här förändringen, säger rektor Lena Stålemar.