Bäckström Johansson tar plats på SD:s riksdagslista när Alfsson petas

1:39 min

I helgen stod det klart att Thoralf Alfsson från Kalmar definitivt petas från Sverigedemoraternas riksdagslista inför höstens val. Men fortfarande kan länet få en Sverigedemokrat i riksdagen genom Mattias Bäckström Johansson, som finns på en 24:e plats på partiets riksdagslista.

På partiets valkonferens talade flera medlemmar för att Alfsson bör finnas på listan, men försöken att få in honom misslyckades.

Alfsson vill idag inte kommentera beskedet eftersom han inte vill skapa mer splittring i partiet.

Men fortfarande kan länet få en Sverigedemokrat i riksdagen. Det är Mattias Bäckström Johansson som finns på en 24:e plats på partiets riksdagslista.

– Det är givetvis något man är tacksam för, säger Mattias Bäckström Johansson till P4 Kalmar.

– Personligen hade jag gärna sett att Thoralf varit med på listan också, att vi haft chans att få två mandat från Kalmar län, tillägger han.

Efter förra valet kom Thoralf Alfsson in i riksdagen på ett så kallat utjämningsmandat. Men han har varit omstridd - framför allt för en blogg han driver. Flera gånger har uttalanden om främst invandring och Islam på bloggen fått hård kritik.

Och nu har alltså Sverigedemokraterna valt bort Thoralf Alfsson från riksdagslistan till höstens val.

Istället kan Mattias Bäckström Johansson, som i dag sitter i landstingsfullmäktige och i kommunfullmäktige i Oskarshamn, ta en plats i riksdagen.

Och det är en betydligt diskretare politiker än Thoralf Alfsson som kan ta sig in i riksdagen. Och även om han varit politiskt intresserad sedan skoltiden har han inte blivit känd och omskriven på samma sätt som Thoralf Alfsson.

Men om det är det Thoralfs Alfssons blogguttalanden som gjort att han försvunnit från listan - och att Mattias Bäckström Johansson hamnat - där vill varken de båda eller partiets valberedning säga något om.

– Det är något som valberedningen får svara på. Givetvis kan det finnas vissa inlägg man kan diskutera lämpligheten i, men jag tycker inte en sådan petning står i proportion till det, säger Mattias Bäckström Johansson.