Utvecklingen på Krim oroar tatarisk ursprungsbefolkning

2:29 min

Planerna på att Krim ska anslutas till Ryssland väcker stor oro hos ursprungsbefolkningen, de muslimska Krimtatarerna. De befarar att de förlorar de demokratiska rättigheter de trots allt har i Ukraina. De betraktar folkomröstningen om anslutning till Ryssland som en ren fars.

– Vi insåg redan tidigt att resultatet av folkomröstningen var bestämt på förhand, säger Mustafa Abljazov, talesman för den största krimtatariska organisationen, Medzhlis.

Att 80 procent av de röstberättigade skulle ha deltagit säger han är farsartat med tanke på att både ukrainare och krimtatarer bojkottade tillställningen. Istället användes fuskmetoder, hävdar han.

– Folk kunde rösta fem gånger utan att man kontrollerade dem, säger han.

Den lokala tatariska tv-stationen gjorde ett experiment och deras journalist hade inget problem att rösta tre gånger.

Krimtatarernas motvilja mot den ryska staten går långt tillbaka i tiden, åtminstone till 1944 då samtliga lastades på godsvagnar och deporterades till Centralasien. Först efter 1989 fick de återvända.

– Vi är inte rädda för en ny deportation men istället att det blir repression, förtryck, om vi hamnar under Ryssland, säger Abljazov.

Han har pratat med tatarer som redan bor i Ryssland.

– De får inte genomföra vanliga protester, i Ryssland är allt sånt förbjudet, säger Abljazov.

Tatarernas Medzhlis håller till i en tvåvåningsbyggnad i centrala Simferopol. På fasaden hänger en trotsig ukrainsk flagga, annars ser man nästan bara ryska flaggor i staden. Framför ingången står några stabila tatariska karlar och håller vakt.

Abljazov säger att man är rädd för provokationer från civilklädda utskickade bråkmakare, så kallade titusjki. Häromdagen fann man i en by på Krim en ihjälslagen man som bar spår av tortyr och som tros vara tatar.

Sådana händelser skulle kunna skapa oroligheter mellan folkgrupperna.

En del bedömare befarar också att militanta extremister från norra Kaukasus kan komma att ta sig till Krim för att där driva kampen mot ryssarna.

Abljazov säger att Krimtatarerna själva bara står för ickevåldsmetoder.