Mordet i Nässjö

Misslyckad fastighetsaffär kan ha lett till mordet

Bakgrunden till skotten i Nässjö, som dödade en man och skottskadade hans fru i februari förra året, kan ligga sju år bakåt i tiden. En fastighetsaffär som ledde till en tvist i rätten, och utpressning kan ha gjort att fel man dödades.

Om en vecka inleds tingsrättsförhandlingarna mot den man som misstänks ha mördat en 61-årig man i Nässjö förra året.

Och om polisens teori stämmer, att det var fel person som sköts till döds, så går orsaken till skotten drygt sju år tillbaka i tiden, till en fastighetsaffär i på Höglandet.

I november 2006 köpte en företagare från ett annat län en fastighet med tillgång till massor av färskt vatten. Då var han övertygad om att han hittat den perfekta platsen att tillverka bag in box-förpackningar med färskvatten som han skulle kunna sälja över hela världen.

Men när han fick tillgång till huset på Höglandet visade det sig att det var i mycket dåligt skick och att buteljera vatten var inte att tänka på, berättar företagaren för P4 Jönköping.

Förlikning i tingsrätten

Än så länge var dock bara handpenningen betalad och en lång rättslig process vidtog nu. Han ville inte betala hela summan helt enkelt. Men när han började få telefonsamtal från Turkiet med hot om våld och död mot sig själv och sina anhöriga hade han inget annat val än att betala resterande del, en miljonsumma.

Han gick helt enkelt med på en förlikning i tingsrätten för att slippa hoten.

Den tidigare ägaren hade nämligen anlitat det kriminella nätverket Original gangsters för att driva in pengarna, och alltså lyckats. Problemet var bara att han i sin tur inte gjort rätt för sig gentemot de kriminella indrivarna och nu var jagad.

Tipsade polisen dagen efter mordet

När skotten föll i Nässjö i februari förra året var företagarens första tanke att det var den tidigare ägaren till hans fastighet som blivit skjuten.

Men mördaren hade, enligt åtalet, gått in i fel hus och skjutit fel person. Företagaren ringde polisen redan dagen efter mordet och berättade om sina teorier, men polisen tittade inte närmare på tipset förrän efter flera månader.

Stämmer uppgifterna så slutade fastighetsaffären alltså med att en oskyldig man blev mördad.

När rättegången om mordet i nässjö inleds nästa vecka i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt kommer första dagen att ägnas åt utpressningen som företagaren säger sig ha blivit utsatt för. Först under andra dagen kommer förhandlingarna att handla om det mord som polisen menar att det ledde till.