Putin: Krim är ett suveränt land

1:39 min

Den ryske presidentens beslut att erkänna Krim som en självständig stat kom bara timmar efter det att de hårdaste sanktionerna sedan Kalla kriget offentliggjorts av USA och EU.

Krim är nu enligt Ryssland ett suveränt land där Sevastopol har särställning som autonom stad. I Sevastopol ligger ryska flottan förlagd.

Dekretet som presidenten skrivit under publicerades sent igår kväll på Kremls hemsida. Det kom bara timmarna efter att EU och USA publicerat vilka ryska politiker och militära befälhavare som kommer drabbas av sanktioner.

Valentina Matvienko, talman i ryska parlamentets överhus federationsrådet är en av dem. Alla i federationsrådet finns på listan. Matvienko säger som andra drabbade att hon minsann inte har några konton utomlands, som kan frysas. En av Putins chefsideologer Vladislav Surkov finns också på listan. 

Putin själv är än så länge undantagen. Presidenten har hittills legat flera steg före i sin hantering av Ukrainakrisen och det är möjligt att redan i dag kommer ryska parlamentets två kamrar i en extrasession där Putin finns med besluta om annekteringen av den självständiga staten Krim som en delrepublik i Ryssland.

Allt är redan föreberett rent byråkratiskt.

Inte nog med det, enligt affärstidningen Vedemosti smids också planer för andra ryska enklavers införlivning i Ryssland. Utbrytarrepubliken i Moldavien Transdniestrien kan stå på tur. Moldavien har tillsammans med Georgien skrivit under associationsavtal med EU. Att de georgiska utbrytarstaterna Abchasien och Sydossetien också finns i pipeline är inte någon vågad gissning.