GODMORGON GOTLAND

Niklas Carlberg om sjödramat vid Bermuda

12 min

Nio meter höga vågor och en båt som tog in vatten blev för mycket. Niklas Carlberg slog larm. Nu är han tillbaka på Gotland och kan berätta vad det var som egentligen hände där utanför Bermuda i Atlanten.

Niklas och hans segelsällskap Karin hade kollat vädret i flera veckor, för att lära sig hur vädret växlar och för att hitta en lucka när de skulle kunna börja segla S/Y Bull tillbaka från Florida till Sverige.

De hittade en lucka och gav sig iväg. Men prognoserna stämde inte. I närheten av Bermuda började det blåsa mer och mer. Dessutom tog båten in vatten. Ändå säger Niklas att han inte var rädd.

- Inte rädd, men lite orolig sista dagen när jag funderade på natten som skulle komma. Vi tog in mycket vatten och vädret pendlade mellan kuling och storm. Vi trodde att det skulle gå över men så var det inte och frågan var om det skulle bli mer, säger han.

Den vanliga styrningen fungerade inte, så de tvingades styra för hand.

- Vi hade kanske sovit en halvtimme på de senaste tre dygnen, så skärpan dippade väl lite, säger Niklas.

Den populäraste tiden för att göra en sån här överfart över Atlanten är maj, berättar han. Men även så här års är det många som åker. Och hade det inte varit för att båten tog in vatten, troligen på grund av en spricka i skrovet, så hade det gått bra, tror Niklas.

Till sist, den åttonde mars,  slog de larm och en timme innan det skulle bli mörkt kom lastfartyget Crown Sapphire till undsättning. Men ingen av dem som var ombord, vare sig på lastfartyget eller på S/Y Bull, visste hur de skulle göra.

Lösningen blev att gå riktigt nära lastfartyget och klättra upp i ett lastnät. S/Y Bull blev kvar i vågorna.

- Vi tror att den sjönk på måndagmorgonen, för då slutade nödsändaren att sända, säger Niklas.

Han hade hela tiden en plan för hur de skulle lösa problemen. Förmodligen var det därför han aldrig blev särskilt rädd, tror han.