Publiknätverket

P4 Morgon letar hobbys: angorakaniner

11 min

Många är det som har en hobby som de älskar att spendera tid på. Men lika många är helt främmande inför tanken på att ha ett fritidsintresse, sådant har man när man är liten men slutar med när man börjar bli vuxen.

Så för att hjälpa den vuxna lyssnaren på traven med att skaffa en ny sysselsättning för sin lediga tid, så testar P4 Morgons programledare Henrik Martinell olika hobbys åt våra lyssnare. Så idag testade han att spinna garn från kaninull.

P4 Halland-lyssnaren Irene Tell från Västra Derome i Varbergs kommun har en hobby som går ut på att föda upp angorakaniner, raka dom och sedan spinna garn av pälsen.

– Jag har alltid varit djurintresserad och hållit på med kaniner. Vanliga dvärgkaniner har jag haft tidigare för utställning. Sedan är jag intresserad av olika slags hantverk och har lärt mig att spinna, säger Irene Tell.

– Och då är det här med angorakaniner jätteroligt, för dels har jag kaninen att pyssla om och dels kan jag ta hand om ullen. Och spinna och göra eget garn säger hon.

Angorakaninens päls växer ganska fort, cirka 1 millimeter per dag, så man måste klippa pälsen var tredje månad. Om man inte sköter pälsen och klipper den, tovar den ihop sig och blir till en varm filt vilket gör att kaninen slutar äta och dör.

När man klipper kaninen gör man det med en sax så nära huden som möjligt för att få ut maximalt med ull. Fårull är lite fetare än angoraull och är därför bättre för nybörjare, menar Irene.

– Och när man spinner för första gången är det bäst att prova med fårull och sedan prova med angoraull. Fårull måste man karda innan man kan spinna, men inte ullen från angorakaninen.

– Det är en sådan avkoppling att sitta och spinna, säger Irene Tell. Och efter att ha skött min kanin, klippt den och tagit hand om ullen så blir det garn som jag kan använda och göra raggsockor eller tröjor.