Förmiddag i P4

Eclair med två smaskiga fyllningar

Idag skapas ett lyxigt franskt bakverk i radioköket -  eclair med två smaskiga fyllningar! Här hittar du receptet och vi uppdaterar med bilder! Lyssna direkt i webbradion!

PINTEREST: Här hittar du fler recept! 

Pâte à choux-deg

2 dl vatten

0.5 dl grädde

100 g smör

0.5 tsk salt

0.5  msk socker

2 dl vetemjöl

2.5 dl ägg ( ca 5 st )

Blanda vatten, grädde, smör, salt och socker i en kastrull och koka upp. Tillsätt mjölet under omrörning och när det gått ihop till en tjock deg som släpper bottnen drar du den från värmen.

Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning, rör tills du får en slät, glansig smet.

Spritsa smeten i decimeterlånga kakor och grädda i 200 grader tills de är lätt gyllenbruna och luftigt lätta. Ta inte ut dem för tidigt, då kan de sjunka ihop. Om du är osäker kan du ta ut en för att testa.

Låt dem svalna.

Citroncreme

1 dl ägg ( ca 2 st )

120 g socker

skal och saft från 2 citroner

1 msk maizena

150 g smör

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud sakta till en kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smör. Låt krämen svalna i kylen. Om man vill ha en luftigare kräm kan man vända i 1 dl vispad grädde när krämen har kallnat

Vispad chokladganache

2 dl grädde

50 g glukos

1 vaniljstång

125 g valfri choklad, jag använder en mjölkchoklad med hög kakaohalt men en vanlig mjölkchoklad eller mörk går också fint

2 dl grädde

Koka upp 2 dl grädde, glukos och fröna från vaniljstången. Smält chokladen och slå grädden över den, vispa eller mixa tills den löser sig och blir glansig. Tillsätt 2 dl kall grädde och låt fyllningen stå kallt ett par timmar eller över natten om möjligt. Vispa sedan upp ganachen försiktigt så att den blir luftig.

Chokladglasyr

1 dl vatten

130 g socker

220 g vit choklad eller 200 g mörk choklad (här bestämmer du om du vill göra vit eller mörk glasyr )

1 msk smör

Koka upp vatten och socker någon minut. Smält chokladen och slå sockerlagen över. Rör ner smöret och låt glasyren svalna.

Montering: Du kan välja att dela pate a´chouxen eller göra hål underifrån eller från sidan. Du fyller den med valfri kräm som du spritsar i med en spritspåse med liten tyll. Om du fyller eclairen med citronkrämen är det gott att bre på en glasyr på vit choklad och den mörka glasyren passar till en chokladeclair.

Vill man förenkla kan man använda tex. lemoncurd eller kondenserad mjölk-kola som man blandar i lite vispad grädde i.

Det blir extra gott att toppa fyllningen med lite bär i tex. hallon eller jordgubbar.

Kyl eclairerna tills det är dags att hugga in!