Inget boende i Stockholm för Veronica från Adak

2:23 min

22-åriga Veronica Lundberg från Adak i Västerbotten flyttade till Stockholm för drygt två år sedan och har sedan dess haft nio olika boenden och flera olika jobb.

Istället är det arbetslöshet, låg inkomst, eller dålig ekonomi som ligger till grund för att många inte får tag på en egen bostad.

Och enligt Michael Anefur är den främsta orsaken bristen på bostäder som råder i många kommuner och att kraven på hyresgästers ekonomi därmed ökat.

22-åriga Veronica Lundberg från Adak i Västerbotten flyttade till Stockholm för drygt två år sedan och har sedan dess haft nio olika boenden.

– Om man som jag inte kommer härifrån och inte har några kontakter, jag hade inte den blekaste, säger hon.

Det var bara några dagar efter studenten som nu 22-åriga Veronica Lundberg från Adak i norra Västerbotten flyttade till Stockholm, men hon var inte riktigt beredd på hur svårt det skulle bli att få tag på en bostad, sedan hon flyttade hit har hon haft nio olika boenden. Men det är inte bara bostäder Veronica haft problem med, utan också att hitta ett fast jobb.

– Jag har jobbat med väldigt blandade yrken, därför att jag tar det som finns.

Hur avgörande tror du att din situation med jobb har varit för att det har blivit som det har blivit med bostäderna?

– Väldigt, väldigt mycket tror jag.

Michael Anefur är regeringens nationella samordnare för frågor som rör hemlöshet, och han känner igen Veronicas situation.

– Bostadsmarknaden blir tuffare och tuffare, en gång i tiden räckte det att du hade ett jobb, sedan skulle du ha ett fast jobb och nu räcker inte det heller utan nu måste du ha ett fast jobb som genererar tillräckligt många gånger hyran i nettolön.

– Du får inte ha några skulder oavsett vad det är för skulder, vi har ju stött på exempel där ett sms-lån på 100 kronor räcker för att du inte ska få ett förstahandskontrakt.

Enligt Michael Anefur ökar andelen personer som saknar egen bostad på grund av ekonomiska problem eller arbetslöshet snarare än missbruk eller psykiska problem. Det rör sig sällan om personer som helt saknar tak över huvudet utan som i likhet med Veronica har tillfälliga boendelösningar, hyr i andrahand eller bor runt hos släkt och vänner.

– Gruppen missbrukare eller människor med psykisk ohälsa är i antal människor ungefär konstant och ökningen ligger väldigt mycket på att man helt enkelt inte kommer in på bostadsmarknaden, utav olika skäl naturligtvis men där ekonomin inte alls är oväsentlig, tillgången till arbete är inte oväsentlig.

Veronica Lundberg säger att hon snart är redo att ge upp drömmen om att bo i Stockholm.

– På ett sätt så älskar jag Stockholm över allt annat, men på ett sätt håller jag på att ge upp, får jag inte eget snart så skiter jag i det här och flyttar hem.