Lars Andersson Schaar ska förvandla konsthall till rymdstation

10 min

Sedan ett år tillbaka är Lars Andersson Schaar Färgelandas kreativa idéspruta på positionen kultursamordnare i kommunen. Dessutom älskar han Saab 900 och har eldat upp en sådan.

Tanken var att Färgelanda skulle vara med i filmfestivalen på något sätt.

– Jag gillar sience fiction och under en diskussion sa vi "fan man ska gå fullt ut och göra en rymdstation" och att man inspireras av filmerna, miljöerna och nörderiet, säger Lars Andersson Schaar om idén att förvandla Färgelandas konsthall till en rymdstationen inför Filmfestivalen på Dal.

Förutom detta senaste projektet så lät han även tre ungdomar graffittimåla hans bil, en Saab 900 som han kör runt i. Och relationen till just modellen Saab 900 är en långvarig sådan.

– Detta är den femte Saaben i ordningen. Den första köpte min dåvarande flickvän till mig för att jag skulle ta ett jobb och åka dit. Det är en skitbil egentligen, säger Lars Andersson Schaar.

En gång valde han att han elda upp sin bil och fick tillstånd från miljö- och brandcheferna.

– Jag har fått mycket skit från Greenpeace för detta.

Hans tidigare liv som frilandsande konstnär har kantats av många ovanliga idéer och uppseendeväckande projekt. Men att jobba i en kommun skiljer sig någorlunda.

– Allt går inte att göra när man jobbar på en kommun, och allt ska inte göras på en kommun. Men jag tror att det är påväg att bli lite roligare, säger Lars Andersson Schaar.