Missbrukade själv – nu hjälper hon andra

0:42 min

Det finns många ungdomar som lever ett liv i utkanten av samhället - utan jobb och utan vuxna förebilder. 22-åriga Ronya Fredriksson jobbar på uppdrag av Arbetsförmedlingen med att hitta ungdomar som hamnat utanför för att inspirera dem till att ta tag i sina liv.

– Jag möter ungdomar som ofta har haft väldigt dåliga förutsättningar, dem kommer kanske från sämre familjeförhållanden, har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet i skolan. De flesta är väldigt trasiga och har en väldigt stort misstro till myndigheter. Så den stora utmaningen är inte att hitta de här människorna, utan att få dem att lita på oss och tycka att det här är en bra grej, säger Ronya Fredriksson. 

Men med din erfarenhet, varför tror du att det är så svårt för vissa ungdomar att ta sig till arbetsförmedlingen för att få hjälp?

– Mycket beror på grupptryck, oftast är de här ungdomarna som vi möter, det känner varandra och hänger i sina gäng sen de va 13-14 år gamla. Sitter kompisarna hemma och kanske sitter i någon lägenhet och tar droger då gör man samma sak själv, dels för att man inte har något roligare för sig, och man kan inte göra något annat för man vill inte bli utstött. 

– Vårt största jobb egentligen är att få tag i "ledarna", om vi ska kalla dem för det. Eftersom grupptrycket är så stort så tar det tid att bearbeta och ge en annan syn på situationen. 

Ronya beskriver sitt jobb som ett otroligt känslomässigt uppdrag som sträcker sig långt utanför arbetstid

– Ja, många säger att man inte ska ta med sig arbetet hem, men jag är på mitt arbete 24 timmar om dygnet. Det är ungdomar som kan ringa på helgerna, de kan skicka sms, de kanske är ledsna, de kanske har hänt någonting. Jag har en kille som jag har haft väldigt mycket kontakt med som skickade ett sms på en söndag och frågade "kan du ringa mig för jag behöver prata, min flickvän har blivit gravid och jag vet inte vad jag ska göra." 

Så det gäller att finnas där till 120% Det är de som jag älskar så mycket med det här jobbet för jag vill göra skillnad, och jag får svart på vitt att jag gör skillnad och de känns otroligt bra, avslutar Ronya Fredriksson.