Många tatarer är oroliga för vad som händer om Krim blir en del av Ryssland

2:40 min

Nu i helgen var det folkomröstning på halvön Krim. Det verkar som om de flesta röstade ja till att flytta gränsen så att Krim blir en del av grannlandet Ryssland. Men det tatariska folket vill helst att Krim ska fortsätta att vara en del av Ukraina. Tatarerna är oroliga för att bli orättvist behandlade av ryska myndigheter.

Klicka om du vill läsa mer!

Den myndighet på Krim som ordnade folkomröstningen har sagt att det var väldigt många som gick och röstade i söndags. Myndigheten sa att valdeltagandet var över 80 procent.

Men det kan inte stämma säger Mustafa Abljazov, som är en av tatarernas ledare. För han menar att det är många på Krim som vägrade rösta,
eftersom folkomröstningen är olaglig.

Dessutom säger Mustafa Abljazov att vissa personer kan ha röstat flera gånger. En tatarisk tv-journalist gjorde ett test för att se hur många gånger han kunde rösta. Och han lyckades rösta 3 gånger.

Det bor flera olika folkgrupper på Krim
De flesta pratar ryska, men det finns också många som pratar ukrainska.
Och så finns tatarerna.

Bland ryssarna finns det troligen många som vill flytta gränsen så att Krim blir en del av Ryssland. Men bland både tatarer och ukrainare vill troligen de flesta att Krim fortfarande ska tillhöra Ukraina.

Tatarerna har bott längst på Krim
Tatarerna kom till Krio redan på medeltiden, för 800 år sedan. Därför är tatarerna det folk som har bott längs tid på Krim-halvön.

Många tatarer är kritiska mot politikerna borta i Rysslands huvudstad Moskva. För det var politikerna i Moskva som år 1944 bestämde att alla tatarer skulle flyttas från Krim till Centralasien. Det var först år 1989 som tatarerna fick tillåtelse att flytta tillbaka till Krim.

Tatarerna är oroliga för framtiden
Mustafa Abljazov tror att de ryska myndigheterna kommer tillåta tatarerna att bo kvar den här gången. Men han är orolig för att ryska myndigheter kanske kan behandla tatarerna orättvist på andra sätt.

Det finns också religiösa skäl till att tatarerna vill att Ukraina får behålla Krim.
För tatarerna är muslimer.

Den ryska regeringen har flera gånger krigat mot olika muslimska folkgrupper. Rysk polis är misstänksam mot muslimer, eftersom det finns muslimska terroristgrupper i södra Ryssland. Så tatarerna är oroliga för att de också ska bli misstänkta bara för att de råkar vara muslimer.