Birro skriver manus till "438 dagar"

Peter Birro skriver manuset till storfilmen "438 dagar".
- Det var ett krav från min och Johans sida, säger Martin Schibbye till TT.

De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes tid i etiopiskt fängelse har tagit ytterligare ett steg mot filmatisering. Nu är det klart att Peter Birro ("Monica Z", "Upp till kamp") ska skriva manus.

- Vi känner en stor trygghet i det. Han har vårt fulla förtroende och kan förvalta både det personliga och det politiska. Det var ett krav från vår sida att han skulle skrivas in i kontraktet, säger Martin Schibbye, som också är glad över att strålkastaren fortsätter att riktas mot Kalityfängelset tack vare filmplanerna.

- Ryktet går ju där redan, många där är glada och tacksamma över att det ska bli en storfilm om fängelset. Problemen är ju inte lösta bara för att jag och Johan blev fria.

Peter Birro känner sig "oerhört glad och hedrad" över att ha blivit utvald till uppgiften men har i nuläget inte mycket att dela med sig av angående arbetet.
- Jag kan bara säga att det här är en viktig historia och att det är ett hedersuppdrag att bli utvald för att skriva den.

Nu ligger fokus i projektet på research och manusarbete där Johan Persson och Martin Schibbye är involverade.

Filmen blir också en av de första satsningarna för det nya produktionsbolaget Miso film Sverige. Sandra Harms, som producerar filmen, är med och startar en svensk del av det danska produktionsbolaget Miso film, som ligger bakom "Dicte", "Den som dräper" och "Varg Veum".

Hon lämnar därmed SF och tar med sig sina projekt "438 dagar" och en Anne Holt-baserad tv-serie därifrån.

- Det känns väldigt roligt, Miso film är ett bolag som lyckas förena kvalitet och det publika. Vi tänker inte stressa det här, det kommer att ta längre tid än vanligt och det får det göra eftersom filmen har potential att bli så bra, säger Sandra Harms.