MARK

Fritidsgården i Skene läggs ned

1:42 min

Fritidsgården i cafeterian på Ängskolan i Skene läggs ner. Orsaken är nedskräpning och att äldre ungdomar kommer dit. Peter Barrington i den ideella föreningen Skene Ungdomsplats är besviken.

– I måndags i förra veckan fick jag lämna in nyckeln, säger Peter Barrington i den ideella föreningen Skene Ungdomsplats. Jag hade inget hört innan så det kom som en chock.

I ett års tid har fritidsgården hållit öppet tre kvällar i veckan, två kvällar med kommunal personal och en med hjälp av den ideella föreningen Skene Ungdomsplats. Men i förra veckan tog det slut. Rektorn stängde fritidsgården bland annat på grund av rökning och nedskräpning på skolgården.

Katarina Högdahl som också är aktiv i föreningen känner till problemen men anser att dom städar upp efter sig varje kväll:

– Vi städar upp efter oss, men tyvärr  håller ungdomarna till på skolgårdarna som ligger lite i skymundan runt om i kommunen, och hittar på lite bus. Så har det varit i alla år.

Ett annat skäl till stängningen är att fritidsgården besöks av elever som är äldre än eleverna på skolan, men inte heller det är något hållbart skäl, menar Katarina Högdahl:

– Det var sagt från början att vi skulle ha åldersgränsen 13-20 år, säger hon.

Även skolvärden Mikael Tikman är besviken över stängningen.

– Ungdomarna behöver all hjälp de kan få för att ha något att samlas kring. Det är ju bättre att de är här än utslängda i samhället

Och ungdomarna själva då, vad säger dom?

– Det är tråkigt, säger Johnny Runesson. Nu vet jag inte vad jag ska göra.

Petter Hellgren är inte på samma linje:

– Det här är inte kul. Det finns inget annat att göra.