"Slakteriet och transportören ansvariga för överlastad djurtransport"

2:00 min

Både slakteriet och djurtransportören bär ansvaret för den överlastade djurtransporten från Gotland till slakteriet i Kalmar som upptäcktes för några veckor sedan, anser Livsmedelsverket.

- Det är för många, för stora djur i den transporten och det visste både slakteriet om och transportören borde ha reagerat, säger Malin Engdahl, enhetschef vid Livsmedelsverket.

Det var på kvällen den 5 mars som Livsmedelsverket gjorde kontrollen i samband med avlastningen på KLS Ugglarps slakteri i Kalmar. På bilen fanns 22 djur; kor, kvigor och tjurar och varje djur vägde mellan 700 och drygt 900 kilo. Djur med den vikten skulle enligt Livsmedelsverket veterinär ha haft 12 kvadratmeter större yta under transporten för att vara godkänd.

Tjurarna hade skavmärken på korsryggen där de skavt mot taket och en ko hade fått blödande skavsår på svansen och blödningar under huden. De här djuren har orsakats onödigt lidande under transporten säger Livsmedelsverket, men djurtransportföretaget som körde djuren håller inte med om att skadorna skulle varit så allvarliga. De vill inte vara med på en intervju, men medger att det ofta är svårt för chaufförerna att bedöma de enskilda djurens vikt när de lastas på.

Och Jonas Tunestål som är vd för slakteriet i Kalmar tycker inte att de bär något ansvar för att transporten var överlastad:

- Vi planerar inte för att det ska tas in för mycket djur. Vi är väldigt, väldigt måna om att våra djur ska ha så bra sista färd som möjligt.

Han säger att det är transportören som har ansvaret för hur djuren lastas och säger att de nu ska se över sina rutiner tillsammans med transportören och Livsmedelsverket.