Dramatisk sänkning av blyhalter hos barn

1:56 min

Blyhalterna i svenska barns blod fortsätter att minska. Forskare ser samma utveckling i övriga världen.

En dramatisk sänkning av blyexponeringen har skett hos barn i Sverige. Det visar nya siffror från Handbook on the Toxicology of Metals.

– Nu ligger vi på en sjättedel av halterna under 1978, säger professor Staffan Skerfving, professor i medicin vid Lunds universitet och medförfattare till handboken. 

När 1970-talets barn sjönk ner i tv-soffan framför Magnus, Brasse och Eva, hade de sex gånger mer bly i sina kroppar jämfört med barnen som nu kollar på Bolibompa på SVT Play.

Det beror på att bilarna som förr kördes på blybensin, som är skadligt för utvecklingen av barns hjärnor, har fasats ut.

– Det blev en succé ur toxikologisk synvinkel, fortsätter Staffan Skerfving.

Forskarna har sett samma goda utveckling med kraftigt sjunkande blyhalter i hela västvärlden. Större delen av övriga världen följer efter, och i Afrika söder om Sahara var blybensinrn helt utfasad år 2008. Idag marknadsförs den typen av bensin endast i sex länder i hela världen, däribland Afghanistan, Burma och Nordkorea.

I Sverige blev bensinen helt blyfri 1994. Förklaringen till att halterna av bly i blod fortsätter att sjunka kan vara att det tar tid innan 1900-talets stora blyutsläpp helt försvinner från miljön.

– Vi tror att det beror på att hela miljön var kraftigt förorenad med bly, och att det blyet virvlades upp och kom i omlopp i gradvis mindre omfattning. Det håller på att bäddas ner och därmed minskar blyexponeringen.