Minkfarmare fruktar regeringsskifte

2:00 min

Att föda upp minkar har blivit en lönsam och växande bransch i Sverige. Samtidigt står Socialdemokraterna fast vid sitt krav att införa betydligt hårdare regler. Något som enligt minknäringen skulle innebära dödsstöten. Thom Olsson utanför Skara är en av dom som nu satsar på minkar.

– Så bra djurhållning som vi har här finns det inte någonstans i världen och då anser jag att det vore korkat att lägga ner en sådan näring, säger Thom Olsson.

Mängder av burar i över 100 meter långa rader. Om bara några veckor kommer det vara fullt med minkar här.

– Det är det jag ser fram emot. Nu kommer äntligen djuren som jag längtar efter att arbeta med, säger Thom Olsson.

Det finns många åsikter om pälsdjursuppfödning och  bland de politiska partierna råder det delade meningar. 2006 var många i branschen inställda på att lägga ner. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen var på väg att införa betydligt tuffare och för minknäringen mycket kostsamma krav, som bland annat innebar att minkarna skulle ha tillgång till vatten att bada och leka i. När så alliansen tog över makten skrotades förslaget. Sedan dess har näringen vuxit och omsätter i dag över en miljard och sysselsätter flera hundra personer.  Socialdemokraten Sara Karlsson är ledamot i miljö och jordbruksutskottet och särskilt ansvarig för djurskyddsfrågor.

– Vi håller fast vid samma förslag som den socialdemokratiska regeringen lade 2006 och som sedan revs upp av de borgerliga partierna efter valet, säger Sara Karlsson.

Johan Dahlén är talesperson för minkbranschen och han menar att branschen skulle gå under om förslaget blir verklighet.

– Tanken med hela förslaget är att åstadkomma att det blir ekonomiskt olönsamt att föda upp djur, säger Johan Dahlén.

För Thom Olsson som satsat åtskilliga miljoner kronor för att bygga upp sin anläggning vore det ett dråpslag om förutsättningar plötsligt skulle ändras.

– Det skulle ju vara fruktansvärt tråkigt. Här har jag gjort min livs satsning, säger Thom Olsson.