Eko-kraven nås inte i kommunerna

1:19 min

Kommunerna i Blekinge län når fortfarande inte upp till regeringens krav på 25 procent ekologisk mat i skolan. Men det har blivit något bättre.

När Svergies Radio Blekinge gjorde undersökningen 2011 hade Ronneby kommun högst andel ekologiskt på 20 procent följt av Karlskrona med 14 procent. I nuläget är det fortfarande Ronneby som ligger först med 24 procent följt av Karlshamn på 21,6 procent. 

Ändrar sina vanor

Olofströms kommun har precis börjat köpa in ekologisk mat till skolorna och har totalt tre procent ekologisk mat.

– Tre procent ekologiskt är inte roligt att ha om man tänker på hur det är i Sverige i dag. Men skulle vi komma upp i femton procent och jobba parallellt med att få mer klimatsmart mat så vore ju det jätteroligt, säger Britt Kilsäter, kostchef i Olofstöms kommun.

Klimatsmart mat handlar i första hand om att välja bort köttet. Många kommuner inför vegetariska dagar för skolbarnen och i Olofström drygas köttfärsen ut med morötter, dels för att få i sig rotfrukter men även för att minska på köttintaget. När det gäller den ekologiska maten ska gränsen gå vid minst 25 procent enligt regeringen men det är ingen av kommunerna som når upp till det i Blekinge än så länge.

Mer pengar behövs

Gemensamt för alla kommuner är att de lägger skulden på politikerna och menar att det finns för lite pengar att tillgå. Pengar som hade kunnat göra det möjligt att öka inköpet av ekologisk mat.

– Det har varit ett stopp helt enkelt. Vi har pratat om det och jag har talat om att vi behöver ha mer medel för att vi ska kunna gå över till mer ekologiskt, säger Britt Kilsäter.