Helsingborg

Lurades av falskt schampo

1:34 min

Ett grossistföretag i Helsingborg anklagas av handelsjätten Proctor och Gamble för att prångla ut förfalskat  hårshampo till billighetsvaruhus i Sverige. Företaget stäms nu med krav på mer än en miljon i skadestånd för varumärkesintrång.

Den som har köpt billigt hårschampo senaste året har kanske blivit lurad.  Det gäller hårschampot  Head and Shoulders.  Över tvåhundratusen  flaskor har sålts på varuhusen Rusta, ÖoB,  Gekås  och Dollarstore. 

Amerikanska kemijätten Proctor och Gamble som äger varumärket i hela världen har låtit laboratorium undersöka innehållet i ett antal shampoflaskor och konstaterar att det är ett falsarium, som dessutom inte innehåller de mjällmedel och konserverande kemikalier  som originalet har,  zink och natriumbensoat.  Det handlar om shampo som fakturerats för tre miljoner kronor.

Nu stämmer bolaget helsingborgsföretaget Pharmaxim  för varumärkesintrång och kräver att företaget förstör sitt lager av shampo, samt betalar en dryg miljon kronor i ersättning för varumärkesintrång. 

– Men vi kan själva ha blivit lurade. Om det visar sig att det är piratkopior vi köpt som parallellimport har vi blivit förda bakom ljuset.  Vi har blivit garanterade att det är originalprodukter från Proctor & Gamble. Och det allvarligaste är att konsumenterna har blivit lurade. Flaskorna går inte att skilja från de äkta säger Pharmaxims vd Lars Wahlström.