Försörjningsstöd omvandlas till arbete och lön

1:43 min

Kom i jobb projektet i Sundsvalls kommun skapar över 200 arbeten årligen till personer som stått utanför arbetsmarknaden länge. Det har också inneburit att den tidigare stigande kurvan för försörjningsstöd i Sundsvall har börjat vända neråt.

Hampus går runt bland galgarna och sorterar kläderna i färgordning. Han har jobbat här i ett halvår nu efter att ha varit arbetslös i över två års tid. Nu har han sex månader kvar på projektjobbet men känner redan att många dörrar öppnats inför framtiden.

– Jag har fått jättegoda referenser inför framtida jobbsök. Sedan studerar jag också parallellt så på det sättet ska jag nå mina drömmars mål, säger Hampus Bergkvist.

Hampus är en flera hundra som fått en tidsbegränsad anställning inom Sundsvalls kommuns regi. Projketet startade 2013 och redan första året har man sett att summan av försörjningsstödet i kommunen minskat med hela sex miljoner kronor. Pengarna omvandlas från passivt stöd till arbete och lön, säger verksamhetschef Sara Junkka.

– Man omvandlar försörjningsstöd till att finansiera arbetsgivarens del i en anställning. Många av deltagarna i Kom i jobb går också ut till andra arbete senare och behöver inte då inte söka försörjningsstöd, säger Sara Junkka på Sundsvalls kommun.

Hampus mål då. Jo efter Kom i jobb projektet, och tillhörande studier, planerar han att att lämna galgarna i klädbutiken. Han siktar mot drömjobbet.

– Mitt drömyrke är att bli datatekniker, det är åt det hållet mitt sinne ligger, säger 22-årige Hampus Bergkvist i Sundsvall.