ÖRAT MOT GOTLAND

Helena Wessman om vägen till chefsskapet för Berwaldhallen

Gotlänningen Helena Wessman tillträder i sommar tjänsten som chef för Berwaldhallen i Stockholm. I dagens Örat mot Gotland hör vi hur hon gått från att vara trombonist till musikchef.

Efter att ha arbetat både i orkestrar och som frilansande trombonist drabbades Helena Wessman av en 30-årskris. Hon bytte spår och gick en pr-utbilding, och började jobba med marknadsföring kopplat till musik. I dag arbetar hon som vd och konstnärlig ledare för Göteborgssymfonikerna och sitter som ledamot för Kungliga Musikaliska Akademin. I sommar blir hon chef för Sveriges Radios scen Berwaldhallen.

– Det ska bli enormt spännande att jobba med kultur kopplat till public service. Det var ett svårt beslut att lämna Göteborg, men en bidragande faktor var att jag nu slipper veckopendla, säger Helena Wessman.

Rollen som musikchef innebär många möten och administrativa arbetsuppgifter, men hon får också gå på många konserter.

– Musiken är viktig i vardagen. Jag kan vara trött när jag går till en konsert, men jag är alltid full av energi efteråt. Sen vet jag hur mycket arbete som musikerna lägger ner på den här nivån, och det är häftigt när allt sitter ihop.

Själv spelar hon inte mycket längre, och skulle hon plocka upp en trombon i dag skulle det betyda en lång startsträcka.

– Jag kommer ju från en musikerfamilj så vi pratar ständigt om musik och kulturpolitik. Men det krävs mycket träning för att kunna spela trombon som jag gjorde förr, och det lär jag aldrig göra igen, säger Helena Wessman.