POLISEN

Länspolismästaren överväger åtgärder i Borås polishus

1:13 min

Kollegornas anmälan mot en högre chef har öppnat ögonen på polisledningen i Göteborg. Länspolismästare vill nu informera sig om arbetsmiljöproblemen i Borås polishus.

– Det här är ett skithus, säger en polis.

– Hela huset är sjukt, säger en annan.

Ingen av dem vågar framträda med namn. Rädslan för repressalier har spridit sig de senaste åren i polishuset i Borås.

Motsättningarna har sin grund ett antal år bakåt men fick ny aktualitet när ett högre polisbefäl anmäldes anonymt för misshandel av ett vittne. I förra veckan hävdade han i en intervju med P4 Sjuhärad att kollegor hämnats på honom genom en falsk anmälan. 

Historien är bara ett exempel på skarpa konflikter mellan poliser i huset.

Enligt poliser vi pratat med har ett flertal fall av hot och trakasserier, även sexuella, förekommit kollegor emellan. Även anhöriga till poliser har utsatts för hot. Personliga ägodelar har också skadats: däck har skurits sönder och lacken repats på privatbilar som tillhört poliser som hamnat i onåd.

En grupp, och särskilt en person pekas ut som anstiftare i många av fallen. Den personen ska ha stor informell makt och också stort och dåligt inflytande över stämningen i polishuset. En arbetsmiljöundersökningen som gjordes för några år sen bekräftar också den bilden.

Nu har Länspolismästare Klas Friberg bestämt sig för att titta närmare på verksamheten i Borås. Han säger via sin kommunikationsavdelning att han tar allvarligt på saken, men ännu inte vilka åtgärder som ska sättas in.